Home » D:News » De ce descoperirea unui al doilea Pământ ar putea fi un semn că omenirea se apropie de extincţie

De ce descoperirea unui al doilea Pământ ar putea fi un semn că omenirea se apropie de extincţie

De ce descoperirea unui al doilea Pământ ar putea fi un semn că omenirea se apropie de extincţie
Publicat: 26.04.2014
Săptămâna trecută, NASA a anunţat descoperirea planetei Kepler-186f, prima exoplanetă de dimensiunea Terrei, aflată în zona locuibilă a stelei sale. Teoretic, aici ar putea exista apă în stare lichidă şi chiar forme de viaţă. Dar ce nu s-a spus este că această descoperire nu este un semn bun pentru civilizaţia noastră, chiar dacă ea are potenţialul de a găzdui viaţă.

Specialiştii spun că faptul că nu am identificat viaţă extraterestră ar putea fi un indiciu pentru dispariţia apropiată a speciei noastre. Oamenii de ştiinţă vorbesc despre conceptul Marele Filtru, care încearcă să rezolve Paradoxul Fermi – de ce nu am găsit încă extratereştri şi de ce nu ne-au contactat ei? Având în vedere miliardele de exoplanete postulate, cum este posibil să nu fi ajuns la noi niciun semnal emis de o civilizaţie extraterestră?

O explicaţie este că viaţa inteligentă ar putea fi foarte rar întâlnită sau că aceste forme de viaţă au tendinţa să se autodistrugă.

Astfel, este posibil ca pe unele planete să existe doar forme de viaţă primitivă, procariotă. Pe planeta noastră, trecerea la formele de viaţă superioare, eucariote, a durat peste un miliard de ani.

În plus, Terra îndeplineşte un cumul de condiţii ideale pentru dezvoltarea vieţii, care nu ar putea fi întâlnite foarte des: se află în zona locuibilă, departe de centrul galaxiei, prin urmare este ferită de radiaţii ucigătoare, giganţii gazoşi din sistemul nostru solar îndepărtează asteroizii de planeta noastă, iar Luna stabilizează o înclinare a axei de rotaţiei care asigură schimbarea anotimpurilor.

Totuşi, dacă a existat viaţă inteligentă pe alte planete, este posibil că această să nu fi supravieţuit prea mult. Tehnologia poate fi un pericol serios, după cum au declarat şi mulţi savanţi celebri.

Stephen Hawking, Max Tegmark, and Stuart Russell au vorbit despre pericolul pe care îl pot reprezenta maşinăriile foarte inteligente, iar Martin Rees a avertizat în privinţa riscului biotehnologiei.

Prin urmare, o civilizaţie avansată se poate „sinucide” tocmai prin aceste progrese tehnologice, iar noi am putea fi următorii pe listă.

Sursa: Ars Technica
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase